Εκδρομές - Επισκέψεις

DALI CYBERNETICS: The Immersive Experience. Ταξίδι της Α’ τάξης στο μυαλό μιας ιδιοφυΐας!

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των παιδιών της Α’ λυκείου στη διαδραστική έκθεση έργων του Σαλβαδόρ Νταλί ενός από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας. Πρόκειται για μία έκθεση που ξεκίνησε από την Ισπανία, την πατρίδα του καλλιτέχνη, πέρασε από το Λονδίνο και έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν πώς η Τέχνη της Ζωγραφικής συναντά την Τεχνολογία και την Επιστήμη. Η έκθεση είναι μία συναρπαστική περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος αντλούσε τη θεματολογία του από θεωρίες που βασίζονται σε παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA. Πολλά από τα εκθέματα που είδαμε είναι φτιαγμένα με χρήση ΑΙ. Εξάλλου ο ίδιος ο καλλιτέχνης πίστευε ότι η Τέχνη πρέπει να συνδεθεί με τη χρήση των υπολογιστών.

Ταξιδέψαμε στο μυαλό μίας εκκεντρικής ιδιοφυίας με προβολές απλές αλλά και 3D, παρατηρήσαμε πώς τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία από την εικονογραφία του ζωγράφου διαφεύγουν πατώντας σε ένα interactive floor, ζωγραφίσαμε αυθόρμητα πάνω στη «Γαλάτεια των Σφαιρών» και προβάλλαμε τις δημιουργίες μας στους τοίχους της έκθεσης. Η περιήγηση στην έκθεση αποτέλεσε την καίρια ευκαιρία να γνωρίσουμε βιωματικά τις φάσεις της ζωής και τους βασικότερους σταθμούς της καριέρας του ενός εκπροσώπου του υπερρεαλισμού που απελευθέρωσε τη φαντασία «με την απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική».